[:nl]

Wat te doen in Oostende? – met de fiets of te voet

Interessant om weten:
Beleef Oostende ten volle met de City Pass 200% Oostende. Deze pas is de gemakkelijkste en meest voordelige manier om de hoogtepunten van de Stad aan Zee te ontdekken. Voor een vast bedrag opent het de deuren van de boeiendste Oostendse musea en attracties. Je koopt de pas bij Toerisme Oostende (Monacoplein 2) of online:

http://www.visitoostende.be/nl/city-pass

 

Uit eten in Oostende

Bistro Beau-Site
Dit is een bistro met ‘to die for’ zicht op de zeedijk. Daar waar de Vlaanderenstraat op de zee uitmondt, bevindt zich dit gezellige eethuis. Het art-deco gebouw alleen al is een bezoekje waard. In 2005 werd het zelfs officieel uitgeroepen tot beschermd monument. Glorieus in alle eenvoud dus!

Locatie: Albert I Promenade 39 te Oostende
Tel.: +32 (0)468 77 45 74
De Kombuis
In Oostende zweert chef Mike bij de populaire Zeeuwse mosselen. Hij staat dag in dag uit achter het fornuis van restaurant ‘De Kombuis’ om hongerige Vlaamse mosselfans te vriend te houden.

Locatie: Van Iseghemlaan 24 te Oostende
Tel.: +32 (0)59 80 16 49

 

Tex Mex
Dit is het soort restaurant waarvoor mensen bereid zijn om regelmatig eens speciaal voor in de wagen te springen en naar de Koningin der badsteden te rijden! Dicht bij dienst Toerisme en het Casino.

Locatie: Monacoplein 7 te Oostende
Tel.: +32 (0)59 51 17 39
www.texmexoostende.be

 

Histoires d’O
Authentieke, inspirerende vintage brasserie en terras met een moderne twist. Befaamd om zijn aperitiefhapjes en tapas, geliefd voor de creatieve pasta’s en salades. Uitgebreide koffiekaart geserveerd door de twee huisbaristas.

Locatie: Albert 1 Promenade 53
Tel.: +32 (0)474 83 56 57
www.histoiresdo.be

 

Den Artiest
Zij hebben bijzonder veel in petto voor hun klanten: ze brengen niet alleen nationaal bekende muzikale gasten, je vertoeft in een nog authentieke taverne uit de belle epoque voorzien van een uitstekende grill waar de enthousiaste medewerkers je graag bedienen tot in de vroege uurtjes.

Locatie: Kapucijnenstraat 13 te Oostende
Tel.: +32 (0)59 80 88 89
www.artiest.be

 

’t Waterhuis
Al in 1632 verkocht Guillaume Van Dycke op deze plaats drinkbaar water aan de brouwers, de stad en de schepen. Vele jaren zouden zijn opvolgers, uitbater van ’t Waterhuis, het alleenrecht hebben op de verkoop van drinkbaar water aan de schepen. Dat water werd bewaard in een citerne onder het huis. Na 1923 was de rol van waterbevoorrader voor ’t Waterhuis uitgespeeld.

Locatie: Vindicitevelaan 35 te Oostende
Tel.: +32 (0)59 80 32 73
www.twaterhuis.be

 

Pizzeria Margarita
De beste pizza’s van Oostende en omstreken!
Locatie: Herstraat 12 te Oostende

Tel.: +32 (0)59 51 23 42 (ook levering aan huis)
www.pizzamargarita.be

 

De Koekoek
Sinds 1971 zwaaien moeder Marie-Thérèse en haar zonen Ronald en Rudy hier de plak en wordt er alleen kip aan het spit gegeten.

Locatie: Langestraat 38 – 40 te Oostende
Tel.: +32 (0)59 70 89 70

 

Arno’s Café
Gezellig, centraal gelegen restaurant met een specialiteit in visgerechten en zeevruchtenschotels. Beschikt over een verwarmd terras waar gerookt mag worden. Van 1 april tot eind september is er een groot zomerterras op de grote markt – het Wapenplein.

Locatie: Wapenplein 8a te Oostende
Tel.: +32 (0)59 70 09 41
www.hotelambassadeur.be

 

La Stalla
De Italiaanse en Franse swing vind je helemaal terug in dit restaurant . In het centrum van Oostende is dit al jaren een pleisterplaats voor al wie houdt van gezelligheid en lekker eten.

Locatie: Langestraat 47 te Oostende
Tel.: +32 (0)59 70 70 38
www.lastalla.be

 

Bistro Belle de Jour
Hippe, uitnodigende no-nonsense bistro in het centrum waar u vergast wordt op een eerlijke seizoensgebonden Belgische keuken, geflankeerd door een uitgelezen selectie (wereld)wijnen en streekbieren.

Locatie: Aartshertoginnestraat 5 te Oostende
Tel.: +32 (0)479 36 09 05
(Geen website)
De Vlasschaard
Dit restaurant is gelegen in het centrum van het pittoreske dorpje Stene en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een gezellig en volwaardig restaurant. Rustiek gelegen aan de voet van de Polder.

Locatie: Oudstrijdersplein 5 te Stene (Oostende)
Tel.: +32 (0)59 80 38 01
www.devlasschaard.be

 

Toi moi et la mer
Visbrasserie met zicht op zee langs de promenade aan het strand. Noordzeevis recht van de zee op het bord. Zalig terras om te genieten bij zonsondergang.

Locatie: Albert I Promenade 68 te Oostende
Tel.: +32 (0)59 80 66 13
www.toimoietlamer.be

 

’t Groote Huys
Prachtig authentiek gerestaureerd herenhuis anno 1891 op wandelafstand van de zee en het sfeervolle Leopold II-park. In de zomer kun je genieten van een rustig en zonnig terras. De gevarieerde kaart is gevuld met Belgische klassiekers met een meditterane toets aangevuld met suggesties.

Locatie: Karel Janssenslaan 10 te Oostende
Tel.: +32 (0)59 70 10 67
www.tgrootehuys.be

 

Bistro Mathilda
De familie Deklerck opende ‘Bistro Mathilda’ in 1995. Reeds meer dan 19 jaar handhaaft Mathilda zich in het kransje van de topbrasserieën.

Locatie: Leopold II Laan 1 te Oostende
Tel: +32 (0)59 51 06 70
www.bistromathilda.be

 

De Mangerie
Hier is het puur genieten van het zilte goed, de vers aangevoerde vis, de gezellige drukte en de joviale sfeer. Bij de bereiding van de gerechten wordt de authenticiteit, de kwaliteit en de versheid van de ingrediënten nooit uit het oog verloren.

Locatie: Albert 1 Promenade 10 te Oostende
Tel.: +32 (0)59 50 18 27
www.mangerie.info/nl

 

Brasserie Bentleys
Ontdek de grote waaier aan wereldwijnen. Je wordt geholpen met het uitzoeken van de perfecte wijn aangepast aan het gerecht en je budget.

Locatie: Van Iseghemlaan 58 te Oostende
Tel.: +32 (0)59 44 84 20
www.bentleysoostende.be

Cultuur

Domein Raversyde – Anno 1465
Nergens in Europa kom je zo dicht bij het vissersleven tijdens de middeleeuwen dan hier. Eind vorige eeuw werd er uitvoerig archeologisch onderzoek gedaan op de site van het middeleeuwse vissersdorp Walraversijde, dat floreerde tussen de 14e eeuw en het einde van de 15e eeuw. De systematische archeologische onderzoeken van eind vorige eeuw, de opgravingen en analyses van talrijke geïllustreerde manuscripten, maakten het mogelijk enkele woningen van het dorp in detail te reconstrueren. De woningen werden zelfs herbouwd met de oorspronkelijke bakstenen gevonden op de site.

Meer info: www.west-vlaanderen.be/raversijdeLocatie: Nieuwpoortsesteenweg 636 te Oostende

 

Domein Raversyde – Antlantikwall
De Atlantikwall was een verdedigingslinie, gebouwd door Duitsland om de bezette gebieden te verdedigen tegen een invasie vanuit het westen. De linie was maar liefst 2.685 kilometer lang en liep van het uiterste noorden van Noorwegen tot aan de Spaanse grens. Hoewel de Atlantikwall nooit geheel voltooid is geraakt, hebben de afzonderlijke verdedigingswerken evengoed hun efficiëntie bewezen tijdens de vele aanvallen van de geallieerden.Meer info: www.west-vlaanderen.be/raversijde
Locatie: Nieuwpoortsesteenweg 636 te Oostende

 

Marvin Gaye – Midnight Love Tour
Marvin Gaye komt op 14 februari 1981per boot in Oostende aan. Hij is hier om zijn sterrenbestaan in de VS te ontvluchten en in Oostende vindt hij precies de rust die hij nodig heeft. Hij leeft er een tijdje bij een Vlaams gezin en ontmoet diverse Oostendenaars tijdens zijn verblijf.
Op uw (ontleende) iPod ontmoet u de hoofdrolspelers van het boeiende verhaal van Marvin Gaye’s tijd in Oostende, terwijl zij u door de stad gidsen.Meer info: www.marvingaye.be

Locatie: Monacoplein 2 te Oostende

 

Mu.ZEE – Kunstmuseum Aan Zee
Een cultuurrijke stad als Oostende verdient natuurlijk waardige musea. Met zijn unieke collectie Belgische kunst van 1830 tot nu vormt Mu.ZEE het kloppende, kunstminnende hart van Oostende. Liefhebbers van het werk van (onder andere) Luc Tuymans, Léon Spilliaert, James Ensor, Constant Permeke, Panamarenko, Roger Raveel, Georges Vantongerloo en Raoul De Keyser zijn er aan het juiste adres, evenals eenieder die zich graag eens onderdompelt in de interessante recente geschiedenis van de Belgische kunst.

Meer info: www.muzee.be
Locatie: Romestraat 11 te Oostende

 

Mercator zeilschip ( momenteel in restauratie )
Wie Mercator zegt, zegt Oostende. Want in de Oostendse jachthaven ligt dit indrukwekkende en tot de verbeelding sprekende schip sinds 1960 aangemeerd.
De Mercator werd gebouwd in Schotland, naar ontwerp van poolreiziger Adrien de Gerlache, en in gebruik genomen in 1932. Tot 1960 koos De Mercator 54 keer het ruime sop en voer over alle wereldzeeën. Tijdens één de diverse missies van het schip, haalde de Mercator in 1936 het stoffelijk overschot van Pater Damiaan terug. Vlak voor de 2e Wereldoorlog werd het schip geassimileerd door de Britten als basis voor hun zeemissies. Als varende ambassadeur zeilde de driemaster zich in de kijker op wereldtentoonstellingen en plechtigheden, nam deel aan tal van races en won de race Oslo – Oostende.
Sinds 1960 is het schip met pensioen, maar het vertelt u nog graag zijn woelige geschiedenis aan de hand van sprekende foto’s en voorwerpen uit die tijd.

Meer info: www.zeilschipmercator.be
Locatie: Mercatordok te Oostende

 

Parfum van Oostende
“Ik ga u mijn Oostende laten zien, laten voelen. Het mysterie dat nog bijna tastbaar in de straten hangt. Het unieke parfum van de stad. Ik ga u Oostende laten ruiken … Oostende. Ze is mijn muze, mijn inspiratie. Het gekrioel van de toeristen, het geluid van de zee, de drukte in de haven, het licht over de Oostendse daken. En de onmiskenbare geur van mijn stad. Het parfum van Oostende…”
Het zijn de woorden van baron James Ensor: schilder, muzikant en Oostendenaar in hart en nieren. In de stadswandeling ‘Het Parfum van Oostende’ neemt hij u mee door de straten van zijn stad. Wat hij u laat zien, is een ander Oostende. U treedt in de voetsporen van kunstenaars Léon Spilliaert en Constant Permeke. Maar vooral: u ziet Oostende door de ogen van Ensor zelf.
U legt de wandeling af op uw eigen tempo, aan de hand van een de gids op uw (bij ons ontleende) iPod. U wordt begeleid door de stemmen van topacteurs Wim Opbrouck en Els Dottermans. Klank, beeld en de unieke Oostendse sfeer maken van Het Parfum van Oostende een charmante en prikkelende totaalervaring. Een aangename verrassing voor wie Oostende al kent, een bijzondere kennismaking voor wie de Koningin der Badsteden nog moet ontdekken.

Meer info & locatie: Monacoplein 2 te Oostende

 

Stadsmuseum Oostende
In het in 2012 geopende Stadsmuseum Oostende proef je de geschiedenis van de stad aan de hand van talrijke heemkundige vondsten. Deze zijn ondergebracht in verschillende ruimtes, die de belangrijkste aspecten van de stad weerspiegelen: de stadsontwikkeling, het toerisme, de visserij, haven en de scheepvaart. De documenten, affiches en objecten geven je een duidelijk beeld van zowel het harde vissersleven van vroeger als van het frivole strandplezier en toerisme uit vervlogen tijden.
Het museum is ondergebracht in het voormalig Koninklijk Paleis dat dienstdeed als zomerverblijf van Leopold I. Ook Napoleon heeft er in 1798 al eens een nachtje doorgebracht. Louise-Marie, de eerste Belgische koningin en moeder van Leopold II, woonde er tussen 1834 en 1850. Oostende was destijds immers uitgekozen als Koninklijke residentie. In het Stadsmuseum tref je daarom ook sporen van de aanwezigheid van de koninklijke familie in de 19e eeuw. De kamer waar koningin Louise-Marie haar laatste adem uitblies, is met veel oog voor detail gereconstrueerd.

Meer info: www.oostende.be/stadsmuseum
Locatie: Langestraat 69 te Oostende

 

Ensorhuis
In het Ensorhuis ziet u niet enkel werken van de bekende Oostendse kunstenaar James Ensor (1860–1949), ook zijn leefwereld wordt er perfect gereconstrueerd. Stap de centrale leefruimte binnen en luister naar de echo’s van Ensor’s gesprekken met kunstenaars, dichters en schrijvers. De harmoniums in het huis getuigen van Ensor’s liefde voor muziek. De bonte collectie van poppen, marionetten, maskers en vazen zijn dan weer representatief voor de visuele stijl van de meester. In zijn salon-atelier staat u op de zelfde vloer als de kunstenaar toen hij vele meesterwerken creëerde, zo’n 100 jaar geleden.

Meer info: www.muzee.be
Locatie: Vlaanderenstraat 27 te Oostende

 

Fort Napoleon
Fort Napoleon is één van de bekendste bezienswaardigheden van Oostende. De Franse generaal liet het fort optrekken in de Oostendse duinen, ter verdediging van aanvallen vanuit Engeland. Hoewel het fort constant zwaar belegerd werd door zijn troepen, heeft het echter geen noemenswaardige rol gespeeld in de veldslagen van de generaal.
Na de terugtrekking van het Franse leger in 1814, wordt het fort deel van de Wellington-linie. Als deze in 1849 wordt opgeheven, verloedert het fort. Een kleine eeuw later gebruikt het Duitse leger het fort als verdedigingspost. Na de bevrijding staat het fort weer jarenlang leeg. Sinds 1995 beheert Erfgoed Vlaanderen het Fort Napoleon.
Tijdens een bezoek wandelt u op eigen tempo door het fort, geleid door interessante audiocommentaren. U ontdekt wat het fort zo vernuftig en praktisch onneembaar maakt. Terwijl u door twee bewogen eeuwen geleid wordt, krijgt u dankzij de knappe restauraties, het rijke beeldmateriaal en voorwerpen uit het verleden, een fantastisch boeiend beeld van hoe het er hier vroeger aan toe ging.

Meer info: www.fort-napoleon.be
Locatie: Vuurtorenweg te Oostende

 

Museumschip Amandine
Wilt u de zeevisserij van heel dichtbij beleven? Ga dan aan boord bij de Amandine. Dit robuuste zeeschip werd op 16 november 1960 te water gelaten en beviste eerst de wateren ten zuiden van IJsland, het Kanaal en de Noordzee, om vervolgens gedurende enkele decenia enkel de IJslandse wateren te bevaren en bevissen.
Op 3 april 1995 voer de Amandine voor de allerlaatste keer Oostende binnen. Daarmee werd de laatste bladzijde in de geschiedenis van de Oostendse IJslandvisserij definitief omgeslagen en mocht de Amandine aan zijn tweede carrière beginnen als interactief museumschip.

Meer info: https://nl.wikipedia.org/wiki/O.129_Amandine_%28schip,_1962%29
Locatie: Vindictivelaan 35-Z te Oostende

 

Garnaalvissen met de Crangon
Zelf garnalen vissen op zee. Dat kan, dankzij de Crangon, een volledig traditioneel ingerichte garnalenschuit. Gedurende deze vistocht die ongeveer drie uren zal duren, gaan we vissen op de Noordzee, voor de Belgische kust. We vertrekken uit de haven van Oostende, waar kustvissers nog dagelijks dagverse garnalen aanvoeren die men aan de beroemde Oostendse Vistrap kan aankopen.

Meer info: www.crangon.be
Locatie: ligplaats aan vuurtoren ‘Lange Nelle’

 

Erfgoed met Smaak
Oostende is een stad met een méér dan rijke geschiedenis. Deze wandeling neemt u op een smaakvolle manier op sleeptouw langs een selectie prachtige erfgoed locaties.
Meer info & locatie: Monacoplein 2 te Oostende

 

Natuur

Groen Lint
Oostende is de Stad aan Zee maar tegelijk ook meer dan zee alleen: Oostende is verrassend groen! Belangrijk, want groen is één van de factoren die de aantrekkelijkheid van je woonomgeving bepalen. Oostende investeert erg in groen, en alle investeringen van de Stad komen samen in het Groen Lint: een visie op groen in de stad, waarbij bestaande en nieuwe groengebieden in de stadsrand met elkaar verbonden worden, zoals een kralenketting met 15 kralen. Het fiets- en voetgangerspad (van 30 km) rijgt de 15 kralen aan elkaar en vormt zo letterlijk een groen lint dat Oostende omsluit.

Meer info: www.oostende.be/groenlint

 

Leopoldpark
Het Leopoldpark – voor Oostendenaars ‘den hof’ – werd aangelegd op de oude vestingen in Engelse parkstijl, met vijvers, wandelpaden en bloemenperken. Het eerste parkreglement van 1862 gaf toeristen gratis toegang, maar Oostendenaars moesten betalen. U vindt er o. a. het befaamde Bloemenuurwerk, het borstbeeld van Baron James Ensor en een minigolfterrein.

Locatie: Leopold II-laan te Oostende

 

Maria Hendrikapark
Even uitrusten aan de rand van de visvijver in het Maria Hendrikapark of… zelf het ruime sop kiezen met een roeibootje of waterfiets. U vindt er ook het mooie Spiegelmeer, ideale locatie voor een romantische wandeling.

Locatie: Maria Hendrikapark te Oostende

 

Chalet Minigolf
Al wandelend komt u tijdens het parcours 21 hindernissen tegen in een park vol bloemen en planten, vijvers, rotspartijen, watervallen…

Meer info: www.chalet-minigolf.be
Locatie: Leopoldpark I te Oostende

 

Uitgaan

Paulusfeesten
Half augustus
Een gratis stadsfestival in hartje van Oostende, op en rond het Paulusplein. Muziek, straatanimatie, workshops verspreid over 3 podia.

Meer info: www.paulusfeesten.be
Locatie: Kaaistraat te Oostende

 

Galerie Beau Site
Galerie Beau Site biedt art, vintage, design, drinks en food in een huiselijke sfeer, met een prachtig uitzicht, zomers terras en een selectie van nationale en internationale kunstenaars.
Meer info: www.galeriebeausite.com

 

Casino Kursaal
TOEGANGSVOORWAARDEN
Men moet min. 21 jaar oud zijn
Men moet in het bezit zijn van een geldige identiteitskaart,
een rijbewijs of een paspoort.
Meer info: www.partouchecasinos.be

 

Kinepolis
Acht zalen met een totale capaciteit van 1.755 personen, waaronder drie 3D-zalen. Verder vindt u er een filmhoek, gaming hoek, Aziatisch restaurant Unami en een shop met talloze versnaperingen. Tickets en zetels kunnen op voorhand gereserveerd.

Meer info: www.kinepolis.com
Oostende Koerse
Juli/augustus – Elke maandag kan je de paardenrennen op de Wellington Hippodroom van dichtbij meemaken.

 

Welness

Villa Aqua
Even alle drukte en stress vaarwel zeggen en kiezen voor een weldadige pauze, dat is Villa Aqua. U kunt er relaxen in de verschillende sauna’s, de whirlpool, het cocooning bad en de zwembaden. Als u snakt naar meer, dan kunt u genieten van een hele reeks schoonheidsverzorging of arrangementen. En de verwennerij houdt niet op: in onze bistro kunt u gezellig en overheerlijk tafelen.

Meer info: www.villa-aqua.com
Locatie: Pensjagersstraat 28 te Oostende
Tel.: +32 (0)59 56 71 30

 

Instituut Sofie Collette
Instituut Sofie Collette is er speciaal voor u. Sofie neemt U met haar uitgebreide kennis graag volledig onder handen. Na ruim 10 jaar ervaring in de Wellness / Beauty sector was het tijd om mijn droom te realiseren. Een persoonlijke en professionele aanpak is hierbij heel belangerijk. Het esthetische koppelen aan resultaat gerichte behandelingen. Ik zou zeggen kom het zelf eens ervaren, geniet en herbron uzelf!

Meer info: www.sofiecollette.be
Locatie: Lindenlaan 59 te Oostende
Tel.: +32 (0) 477 96 70 52

[:en]

Wat te doen in Oostende? – met de fiets of te voet

Interessant om weten:
Beleef Oostende ten volle met de City Pass 200% Oostende. Deze pas is de gemakkelijkste en meest voordelige manier om de hoogtepunten van de Stad aan Zee te ontdekken. Voor een vast bedrag opent het de deuren van de boeiendste Oostendse musea en attracties. Je koopt de pas bij Toerisme Oostende (Monacoplein 2) of online:

http://www.visitoostende.be/nl/city-pass

Uit eten in Oostende

Bistro Beau-Site
Dit is een bistro met ‘to die for’ zicht op de zeedijk. Daar waar de Vlaanderenstraat op de zee uitmondt, bevindt zich dit gezellige eethuis. Het art-deco gebouw alleen al is een bezoekje waard. In 2005 werd het zelfs officieel uitgeroepen tot beschermd monument. Glorieus in alle eenvoud dus!

Locatie: Albert I Promenade 39 te Oostende
Tel.: +32 (0)468 77 45 74
De Kombuis
In Oostende zweert chef Mike bij de populaire Zeeuwse mosselen. Hij staat dag in dag uit achter het fornuis van restaurant ‘De Kombuis’ om hongerige Vlaamse mosselfans te vriend te houden.

Locatie: Van Iseghemlaan 24 te Oostende
Tel.: +32 (0)59 80 16 49

 

Tex Mex
Dit is het soort restaurant waarvoor mensen bereid zijn om regelmatig eens speciaal voor in de wagen te springen en naar de Koningin der badsteden te rijden! Dicht bij dienst Toerisme en het Casino.

Locatie: Monacoplein 7 te Oostende
Tel.: +32 (0)59 51 17 39
www.texmexoostende.be

Histoires d’O
Authentieke, inspirerende vintage brasserie en terras met een moderne twist. Befaamd om zijn aperitiefhapjes en tapas, geliefd voor de creatieve pasta’s en salades. Uitgebreide koffiekaart geserveerd door de twee huisbaristas.

Locatie: Albert 1 Promenade 53
Tel.: +32 (0)474 83 56 57
www.histoiresdo.be

 

Den Artiest
Zij hebben bijzonder veel in petto voor hun klanten: ze brengen niet alleen nationaal bekende muzikale gasten, je vertoeft in een nog authentieke taverne uit de belle epoque voorzien van een uitstekende grill waar de enthousiaste medewerkers je graag bedienen tot in de vroege uurtjes.

Locatie: Kapucijnenstraat 13 te Oostende
Tel.: +32 (0)59 80 88 89
www.artiest.be

’t Waterhuis
Al in 1632 verkocht Guillaume Van Dycke op deze plaats drinkbaar water aan de brouwers, de stad en de schepen. Vele jaren zouden zijn opvolgers, uitbater van ’t Waterhuis, het alleenrecht hebben op de verkoop van drinkbaar water aan de schepen. Dat water werd bewaard in een citerne onder het huis. Na 1923 was de rol van waterbevoorrader voor ’t Waterhuis uitgespeeld.

Locatie: Vindicitevelaan 35 te Oostende
Tel.: +32 (0)59 80 32 73
www.twaterhuis.be

Pizzeria Margarita
De beste pizza’s van Oostende en omstreken!
Locatie: Herstraat 12 te Oostende

Tel.: +32 (0)59 51 23 42 (ook levering aan huis)
www.pizzamargarita.be

De Koekoek
Sinds 1971 zwaaien moeder Marie-Thérèse en haar zonen Ronald en Rudy hier de plak en wordt er alleen kip aan het spit gegeten.

Locatie: Langestraat 38 – 40 te Oostende
Tel.: +32 (0)59 70 89 70

Arno’s Café
Gezellig, centraal gelegen restaurant met een specialiteit in visgerechten en zeevruchtenschotels. Beschikt over een verwarmd terras waar gerookt mag worden. Van 1 april tot eind september is er een groot zomerterras op de grote markt – het Wapenplein.

Locatie: Wapenplein 8a te Oostende
Tel.: +32 (0)59 70 09 41
www.hotelambassadeur.be

La Stalla
De Italiaanse en Franse swing vind je helemaal terug in dit restaurant . In het centrum van Oostende is dit al jaren een pleisterplaats voor al wie houdt van gezelligheid en lekker eten.

Locatie: Langestraat 47 te Oostende
Tel.: +32 (0)59 70 70 38
www.lastalla.be

Bistro Belle de Jour
Hippe, uitnodigende no-nonsense bistro in het centrum waar u vergast wordt op een eerlijke seizoensgebonden Belgische keuken, geflankeerd door een uitgelezen selectie (wereld)wijnen en streekbieren.

Locatie: Aartshertoginnestraat 5 te Oostende
Tel.: +32 (0)479 36 09 05
(Geen website)
De Vlasschaard
Dit restaurant is gelegen in het centrum van het pittoreske dorpje Stene en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een gezellig en volwaardig restaurant. Rustiek gelegen aan de voet van de Polder.

Locatie: Oudstrijdersplein 5 te Stene (Oostende)
Tel.: +32 (0)59 80 38 01
www.devlasschaard.be

Toi moi et la mer
Visbrasserie met zicht op zee langs de promenade aan het strand. Noordzeevis recht van de zee op het bord. Zalig terras om te genieten bij zonsondergang.

Locatie: Albert I Promenade 68 te Oostende
Tel.: +32 (0)59 80 66 13
www.toimoietlamer.be

’t Groote Huys
Prachtig authentiek gerestaureerd herenhuis anno 1891 op wandelafstand van de zee en het sfeervolle Leopold II-park. In de zomer kun je genieten van een rustig en zonnig terras. De gevarieerde kaart is gevuld met Belgische klassiekers met een meditterane toets aangevuld met suggesties.

Locatie: Karel Janssenslaan 10 te Oostende
Tel.: +32 (0)59 70 10 67
www.tgrootehuys.be

Bistro Mathilda
De familie Deklerck opende ‘Bistro Mathilda’ in 1995. Reeds meer dan 19 jaar handhaaft Mathilda zich in het kransje van de topbrasserieën.

Locatie: Leopold II Laan 1 te Oostende
Tel: +32 (0)59 51 06 70
www.bistromathilda.be

De Mangerie
Hier is het puur genieten van het zilte goed, de vers aangevoerde vis, de gezellige drukte en de joviale sfeer. Bij de bereiding van de gerechten wordt de authenticiteit, de kwaliteit en de versheid van de ingrediënten nooit uit het oog verloren.

Locatie: Albert 1 Promenade 10 te Oostende
Tel.: +32 (0)59 50 18 27
www.mangerie.info/nl

Brasserie Bentleys
Ontdek de grote waaier aan wereldwijnen. Je wordt geholpen met het uitzoeken van de perfecte wijn aangepast aan het gerecht en je budget.

Locatie: Van Iseghemlaan 58 te Oostende
Tel.: +32 (0)59 44 84 20
www.bentleysoostende.be

Domein Raversyde – Anno 1465
Nergens in Europa kom je zo dicht bij het vissersleven tijdens de middeleeuwen dan hier. Eind vorige eeuw werd er uitvoerig archeologisch onderzoek gedaan op de site van het middeleeuwse vissersdorp Walraversijde, dat floreerde tussen de 14e eeuw en het einde van de 15e eeuw. De systematische archeologische onderzoeken van eind vorige eeuw, de opgravingen en analyses van talrijke geïllustreerde manuscripten, maakten het mogelijk enkele woningen van het dorp in detail te reconstrueren. De woningen werden zelfs herbouwd met de oorspronkelijke bakstenen gevonden op de site.Meer info: www.west-vlaanderen.be/raversijde
Locatie: Nieuwpoortsesteenweg 636 te OostendeDomein Raversyde – Antlantikwall
De Atlantikwall was een verdedigingslinie, gebouwd door Duitsland om de bezette gebieden te verdedigen tegen een invasie vanuit het westen. De linie was maar liefst 2.685 kilometer lang en liep van het uiterste noorden van Noorwegen tot aan de Spaanse grens. Hoewel de Atlantikwall nooit geheel voltooid is geraakt, hebben de afzonderlijke verdedigingswerken evengoed hun efficiëntie bewezen tijdens de vele aanvallen van de geallieerden.Meer info: www.west-vlaanderen.be/raversijde
Locatie: Nieuwpoortsesteenweg 636 te Oostende
Marvin Gaye – Midnight Love Tour
Marvin Gaye komt op 14 februari 1981per boot in Oostende aan. Hij is hier om zijn sterrenbestaan in de VS te ontvluchten en in Oostende vindt hij precies de rust die hij nodig heeft. Hij leeft er een tijdje bij een Vlaams gezin en ontmoet diverse Oostendenaars tijdens zijn verblijf.
Op uw (ontleende) iPod ontmoet u de hoofdrolspelers van het boeiende verhaal van Marvin Gaye’s tijd in Oostende, terwijl zij u door de stad gidsen.

Meer info: www.marvingaye.be
Locatie: Monacoplein 2 te Oostende

Mu.ZEE – Kunstmuseum Aan Zee
Een cultuurrijke stad als Oostende verdient natuurlijk waardige musea. Met zijn unieke collectie Belgische kunst van 1830 tot nu vormt Mu.ZEE het kloppende, kunstminnende hart van Oostende. Liefhebbers van het werk van (onder andere) Luc Tuymans, Léon Spilliaert, James Ensor, Constant Permeke, Panamarenko, Roger Raveel, Georges Vantongerloo en Raoul De Keyser zijn er aan het juiste adres, evenals eenieder die zich graag eens onderdompelt in de interessante recente geschiedenis van de Belgische kunst.

Meer info: www.muzee.be
Locatie: Romestraat 11 te Oostende

Mercator zeilschip ( momenteel in restauratie )
Wie Mercator zegt, zegt Oostende. Want in de Oostendse jachthaven ligt dit indrukwekkende en tot de verbeelding sprekende schip sinds 1960 aangemeerd.
De Mercator werd gebouwd in Schotland, naar ontwerp van poolreiziger Adrien de Gerlache, en in gebruik genomen in 1932. Tot 1960 koos De Mercator 54 keer het ruime sop en voer over alle wereldzeeën. Tijdens één de diverse missies van het schip, haalde de Mercator in 1936 het stoffelijk overschot van Pater Damiaan terug. Vlak voor de 2e Wereldoorlog werd het schip geassimileerd door de Britten als basis voor hun zeemissies. Als varende ambassadeur zeilde de driemaster zich in de kijker op wereldtentoonstellingen en plechtigheden, nam deel aan tal van races en won de race Oslo – Oostende.
Sinds 1960 is het schip met pensioen, maar het vertelt u nog graag zijn woelige geschiedenis aan de hand van sprekende foto’s en voorwerpen uit die tijd.

Meer info: www.zeilschipmercator.be
Locatie: Mercatordok te Oostende

Parfum van Oostende
“Ik ga u mijn Oostende laten zien, laten voelen. Het mysterie dat nog bijna tastbaar in de straten hangt. Het unieke parfum van de stad. Ik ga u Oostende laten ruiken … Oostende. Ze is mijn muze, mijn inspiratie. Het gekrioel van de toeristen, het geluid van de zee, de drukte in de haven, het licht over de Oostendse daken. En de onmiskenbare geur van mijn stad. Het parfum van Oostende…”
Het zijn de woorden van baron James Ensor: schilder, muzikant en Oostendenaar in hart en nieren. In de stadswandeling ‘Het Parfum van Oostende’ neemt hij u mee door de straten van zijn stad. Wat hij u laat zien, is een ander Oostende. U treedt in de voetsporen van kunstenaars Léon Spilliaert en Constant Permeke. Maar vooral: u ziet Oostende door de ogen van Ensor zelf.
U legt de wandeling af op uw eigen tempo, aan de hand van een de gids op uw (bij ons ontleende) iPod. U wordt begeleid door de stemmen van topacteurs Wim Opbrouck en Els Dottermans. Klank, beeld en de unieke Oostendse sfeer maken van Het Parfum van Oostende een charmante en prikkelende totaalervaring. Een aangename verrassing voor wie Oostende al kent, een bijzondere kennismaking voor wie de Koningin der Badsteden nog moet ontdekken.

Meer info & locatie: Monacoplein 2 te Oostende

Stadsmuseum Oostende
In het in 2012 geopende Stadsmuseum Oostende proef je de geschiedenis van de stad aan de hand van talrijke heemkundige vondsten. Deze zijn ondergebracht in verschillende ruimtes, die de belangrijkste aspecten van de stad weerspiegelen: de stadsontwikkeling, het toerisme, de visserij, haven en de scheepvaart. De documenten, affiches en objecten geven je een duidelijk beeld van zowel het harde vissersleven van vroeger als van het frivole strandplezier en toerisme uit vervlogen tijden.
Het museum is ondergebracht in het voormalig Koninklijk Paleis dat dienstdeed als zomerverblijf van Leopold I. Ook Napoleon heeft er in 1798 al eens een nachtje doorgebracht. Louise-Marie, de eerste Belgische koningin en moeder van Leopold II, woonde er tussen 1834 en 1850. Oostende was destijds immers uitgekozen als Koninklijke residentie. In het Stadsmuseum tref je daarom ook sporen van de aanwezigheid van de koninklijke familie in de 19e eeuw. De kamer waar koningin Louise-Marie haar laatste adem uitblies, is met veel oog voor detail gereconstrueerd.

Meer info: www.oostende.be/stadsmuseum
Locatie: Langestraat 69 te Oostende

Ensorhuis
In het Ensorhuis ziet u niet enkel werken van de bekende Oostendse kunstenaar James Ensor (1860–1949), ook zijn leefwereld wordt er perfect gereconstrueerd. Stap de centrale leefruimte binnen en luister naar de echo’s van Ensor’s gesprekken met kunstenaars, dichters en schrijvers. De harmoniums in het huis getuigen van Ensor’s liefde voor muziek. De bonte collectie van poppen, marionetten, maskers en vazen zijn dan weer representatief voor de visuele stijl van de meester. In zijn salon-atelier staat u op de zelfde vloer als de kunstenaar toen hij vele meesterwerken creëerde, zo’n 100 jaar geleden.

Meer info: www.muzee.be
Locatie: Vlaanderenstraat 27 te Oostende

Fort Napoleon
Fort Napoleon is één van de bekendste bezienswaardigheden van Oostende. De Franse generaal liet het fort optrekken in de Oostendse duinen, ter verdediging van aanvallen vanuit Engeland. Hoewel het fort constant zwaar belegerd werd door zijn troepen, heeft het echter geen noemenswaardige rol gespeeld in de veldslagen van de generaal.
Na de terugtrekking van het Franse leger in 1814, wordt het fort deel van de Wellington-linie. Als deze in 1849 wordt opgeheven, verloedert het fort. Een kleine eeuw later gebruikt het Duitse leger het fort als verdedigingspost. Na de bevrijding staat het fort weer jarenlang leeg. Sinds 1995 beheert Erfgoed Vlaanderen het Fort Napoleon.
Tijdens een bezoek wandelt u op eigen tempo door het fort, geleid door interessante audiocommentaren. U ontdekt wat het fort zo vernuftig en praktisch onneembaar maakt. Terwijl u door twee bewogen eeuwen geleid wordt, krijgt u dankzij de knappe restauraties, het rijke beeldmateriaal en voorwerpen uit het verleden, een fantastisch boeiend beeld van hoe het er hier vroeger aan toe ging.

Meer info: www.fort-napoleon.be
Locatie: Vuurtorenweg te Oostende

Museumschip Amandine
Wilt u de zeevisserij van heel dichtbij beleven? Ga dan aan boord bij de Amandine. Dit robuuste zeeschip werd op 16 november 1960 te water gelaten en beviste eerst de wateren ten zuiden van IJsland, het Kanaal en de Noordzee, om vervolgens gedurende enkele decenia enkel de IJslandse wateren te bevaren en bevissen.
Op 3 april 1995 voer de Amandine voor de allerlaatste keer Oostende binnen. Daarmee werd de laatste bladzijde in de geschiedenis van de Oostendse IJslandvisserij definitief omgeslagen en mocht de Amandine aan zijn tweede carrière beginnen als interactief museumschip.

Meer info: https://nl.wikipedia.org/wiki/O.129_Amandine_%28schip,_1962%29
Locatie: Vindictivelaan 35-Z te Oostende

Garnaalvissen met de Crangon
Zelf garnalen vissen op zee. Dat kan, dankzij de Crangon, een volledig traditioneel ingerichte garnalenschuit. Gedurende deze vistocht die ongeveer drie uren zal duren, gaan we vissen op de Noordzee, voor de Belgische kust. We vertrekken uit de haven van Oostende, waar kustvissers nog dagelijks dagverse garnalen aanvoeren die men aan de beroemde Oostendse Vistrap kan aankopen.

Meer info: www.crangon.be
Locatie: ligplaats aan vuurtoren ‘Lange Nelle’

Erfgoed met Smaak
Oostende is een stad met een méér dan rijke geschiedenis. Deze wandeling neemt u op een smaakvolle manier op sleeptouw langs een selectie prachtige erfgoed locaties.
Meer info & locatie: Monacoplein 2 te Oostende

Natuur

Groen Lint
Oostende is de Stad aan Zee maar tegelijk ook meer dan zee alleen: Oostende is verrassend groen! Belangrijk, want groen is één van de factoren die de aantrekkelijkheid van je woonomgeving bepalen. Oostende investeert erg in groen, en alle investeringen van de Stad komen samen in het Groen Lint: een visie op groen in de stad, waarbij bestaande en nieuwe groengebieden in de stadsrand met elkaar verbonden worden, zoals een kralenketting met 15 kralen. Het fiets- en voetgangerspad (van 30 km) rijgt de 15 kralen aan elkaar en vormt zo letterlijk een groen lint dat Oostende omsluit.

Meer info: www.oostende.be/groenlint

 

Leopoldpark
Het Leopoldpark – voor Oostendenaars ‘den hof’ – werd aangelegd op de oude vestingen in Engelse parkstijl, met vijvers, wandelpaden en bloemenperken. Het eerste parkreglement van 1862 gaf toeristen gratis toegang, maar Oostendenaars moesten betalen. U vindt er  o. a. het befaamde Bloemenuurwerk, het borstbeeld van Baron James Ensor en een minigolfterrein.

Locatie: Leopold II-laan te Oostende

Maria Hendrikapark
Even uitrusten aan de rand van de visvijver in het Maria Hendrikapark of… zelf het ruime sop kiezen met een roeibootje of waterfiets. U vindt er ook het mooie Spiegelmeer, ideale locatie voor een romantische wandeling.

Locatie: Maria Hendrikapark te Oostende

Chalet Minigolf
Al wandelend komt u tijdens het parcours 21 hindernissen tegen in een park vol bloemen en planten, vijvers, rotspartijen, watervallen…

Meer info: www.chalet-minigolf.be
Locatie: Leopoldpark I te Oostende

Uitgaan

Paulusfeesten
Half augustus
Een gratis stadsfestival in hartje van Oostende, op en rond het Paulusplein. Muziek, straatanimatie, workshops verspreid over 3 podia.

Meer info: www.paulusfeesten.be
Locatie: Kaaistraat te Oostende

Galerie Beau Site
Galerie Beau Site biedt art, vintage, design, drinks en food in een huiselijke sfeer, met een prachtig uitzicht, zomers terras en een selectie van nationale en internationale kunstenaars.
Meer info: www.galeriebeausite.com

 

Casino Kursaal
TOEGANGSVOORWAARDEN
Men moet min. 21 jaar oud zijn
Men moet in het bezit zijn van een geldige identiteitskaart,
een rijbewijs of een paspoort.
Meer info: www.partouchecasinos.be

 

Kinepolis
Acht zalen met een totale capaciteit van 1.755 personen, waaronder drie 3D-zalen. Verder vindt u er een filmhoek, gaming hoek, Aziatisch restaurant Unami en een shop met talloze versnaperingen. Tickets en zetels kunnen op voorhand gereserveerd.

Meer info: www.kinepolis.com
Oostende Koerse
Juli/augustus – Elke maandag kan je de paardenrennen op de Wellington Hippodroom van dichtbij meemaken.

 

Welness

Villa Aqua
Even alle drukte en stress vaarwel zeggen en kiezen voor een weldadige pauze, dat is Villa Aqua. U kunt er relaxen in de verschillende sauna’s, de whirlpool, het cocooning bad en de zwembaden. Als u snakt naar meer, dan kunt u genieten van een hele reeks schoonheidsverzorging of arrangementen. En de verwennerij houdt niet op: in onze bistro kunt u gezellig en overheerlijk tafelen.

Meer info: www.villa-aqua.com
Locatie: Pensjagersstraat 28 te Oostende
Tel.: +32 (0)59 56 71 30

 

Instituut Sofie Collette
Instituut Sofie Collette is er speciaal voor u. Sofie neemt U met haar uitgebreide kennis graag volledig onder handen. Na ruim 10 jaar ervaring in de Wellness / Beauty sector was het tijd om mijn droom te realiseren. Een persoonlijke en professionele aanpak is hierbij heel belangerijk. Het esthetische koppelen aan resultaat gerichte behandelingen. Ik zou zeggen kom het zelf eens ervaren, geniet en herbron uzelf!

Meer info: www.sofiecollette.be
Locatie: Lindenlaan 59 te Oostende
Tel.: +32 (0) 477 96 70 52

[:]